שפעת

שפעת ( Influenza)
עריכה – ד"ר שלי ליפמן
מומחית ברפואת ילדים ובמחלות זיהומיות
היחידה למחלות זיהומיות בילדים, מרכז רפואי ע"ש הלל יפה

מהי מחלת השפעת?

מהם הסימפטומים של מחלת השפעת?

מי נמצא בסיכון לסיבוכי השפעת?

מהו ההבדל בין שפעת עונתית לשפעת פנדמית/שפעת חזירים?

האם ישנו טיפול לשפעת?

מהי מחלת השפעת?
מקור שמה של המחלה בלועזית הוא מהמילה "השפעה" – בשל ההשפעה הרבה הנוגעת למחלה על הפרט והחברה, בעיקר בעונת החורף.
מחלת השפעת היא מחלה נגיפית המאופיינת בהתפרצויות עונתיות בהיקף גדול. גורם המחלה הוא נגיף האינפלואנזה המועבר מאדם לאדם באמצעות דרכי הנשימה.
ההדבקה מתרחשת באמצעות טיפות זעירות הניתזות מדרכי הנשימה בזמן דיבור, שיעול או התעטשות.
לנגיף מספר מאפיינים ייחודיים הכוללים:
1) עונתיות קבועה: הנגיף גורם למחלה בעונת החורף בחצי הכדור הצפוני, בחודשי הקיץ בחצי הכדור הדרומי, ובאזורים הטרופיים – בעונות הגשומות.
2) יכולת לעבור שינויים: הנגיף משנה תכופות את מבנה החלבונים שעל פניו, ומערים על-ידי כך על המערכת החיסונית שיצרה נוגדנים כלפי הגירסה הקודמת שלו. כך יכולה המחלה לשוב ולהישנות אצל אותו אדם.
3) גרימת מחלה בהיקף גדול: בזמן התפרצות השפעת נדבקים במחלה כשליש מהילדים ו- 10% מהמבוגרים, תופעה זו מובילה להיעדרויות בולטות ממקומות העבודה ומבתי-הספר, ומטילה עומס כבד מערכת הבריאות והכלכלה.

מהם הסימפטומים של מחלת השפעת?
תקופת הדגירה של המחלה קצרה ,1 עד 4 ימים, ולאחריה מופיעים כאב ראש, צמרמורת, שיעול, ובהמשך חום גבוה, שיעול, נזלת, וכאב שרירים. החום נמשך 3- 6 ימים, אך שיעול , לעיתים עם ליחה, יכול להימשך עד שבועיים לאחר מכן. החולה מהווה מקור להידבקות 1- 2 ימים לפני הופעת החום, ועד 5 ימים לאחריה.
סימניה של מחלת השפעת והתופעות הכרוכות בה מטרידים ואינם נעימים אך לרב הם חולפים מאליהם לאחר מספר ימים אולם, הבעייתיות של המחלה , להבדיל מרב הנגיפים האחרים הגורמים למחלות חם ודרכי הנשימה, קשורה בעיקר בסיבוכיה. הסיבוכים כוללים דלקת ריאות, דלקת סימפונות, דלקות אוזניים, דלקת שריר הלב, וכן סיבוכים במערכת העצבים כגון דלקת של המח.
לעיתים קיים בלבול בין מחלת השפעת לבין הצטננות פשוטה (common cold) הנגרמת על ידי וירוסים אחרים וגורמת לנזלת, עיטוש, הופעה הדרגתית ואינה גורמת לחולשה כאבי שרירים או סיבוכים קשים.

מי נמצא בסיכון לסיבוכי השפעת?
קיימות קבוצות שונות באוכלוסייה שלהן נטייה מוגברת ללקות בסיבוכי המחלה. הקבוצות הללו כוללות: קשישים, חולים במחלות כרוניות של מערכת הנשימה , כולל אסתמה, חולי לב, חולים במחלות כליה, חולי סוכרת, חולים הסובלים מהשמנת יתר, חולים עם חסר מלידה או נרכש במערכת החיסון, מטופלים בסטרואידים ו/או בכימותרפיה, נשים בהריון, ותינוקות.
בקרב קבוצות אוכלוסייה אלו שיעורי הסיבוכים גבוהים וכן שיעורי האשפוז והתמותה עקב המחלה וסיבוכיה. לפיכך רצוי למנוע או להקטין ככל האפשר את נטל המחלה בעיקר בקרב אוכלוסיות אלו.

מהו ההבדל בין שפעת עונתית לשפעת פנדמית / שפעת חזירים?
מדי שנה נגיף השפעת משנה במעט את מבנה החלבונים שעל פניו ובדרך זו מערים על מערכת החיסון שיצרה נוגדנים כלפי הגרסה הקודמת שלו. בדרך זו האוכלוסייה נותרת ללא הגנה או עם הגנה חלקית בלבד מפני הנגיף ולכן חשופה להתפרצות עונתית בהיקף גדול. עדיין, בהתפרצות עונתית  "רגילה" היקף התחלואה נותר מוגבל יחסית הודות לזיכרון החלקי של מערכת החיסון אצל רוב האוכלוסייה.
ככל שהשינוי בנגיף גדול יותר, כך ההתפרצות קשה יותר. אחת מסכנותיה הגדולות של מחלת השפעת היא גרימת מחלה בהיקף ענק וזאת עקב הופעת זן חדש ששינה בצורה קיצונית את הרכב האנטיגנים שלו. כאשר זני שפעת ממוצאים שונים (אדם / חזיר/ עוף) מתרבים, באותו תא יתכן שיחלוף של מקטעים גנטיים בין נגיפים. שיחלוף כזה עלול להוביל בסופו של דבר להיווצרות זן שפעת חדש לחלוטין שאינו מוכר למערכת החיסון. זן שפעת כזה גורם להתפרצות המכונה בשפה הרפואית "פנדמיה" (מגיפה כלל עולמית). מגיפה כזו מאיימת לגרום לתמותה גבוהה מאוד.
בהיסטוריה ידועות התפרצויות קשות של המחלה שגרמו לתמותה המונית כמו מגפת השפעת של שנת 1918, שהפילה 30 מיליון חללים – יותר ממספר הרוגי כל שנות מלחמת העולם הראשונה!
השפעת המכונה "שפעת חזירים " (2009 A/H1N1 Influenza) שפקדה את העולם באביב 2009 , הוכרזה על ידי ארגון הבריאות העולמי כשפעת פנדמית.
שפעת החזירים הובילה אומנם לשיעורי תחלואה גבוהים כולל סיבוכים ותמותה בקרב האוכלוסייה הצעירה אולם, למרבית המזל, הפנדמיה של שפעת החזירים לא היתה קטלנית בדומה לפנדמיות שתוארו בעבר.

האם יש טיפול תרופתי נגד שפעת?
הטיפול במחלה באמצעות תרופות להקלת סימני המחלה כמו תרופות להורדת החום ולהקלת הנזלת והשיעול. כיון שהשפעת נגרמת על ידי נגיף, טיפול אנטיביוטי אינו מועיל.
קיימות תרופה  אנטי–ויראליות המיועדות להקטין את התפשטות הנגיף בגוף, וקרויה תמיפלו ( Oseltamivir).
תרופה זו יעילה באם ניטלת ביומיים הראשונים למחלה, או כמניעה לאחר היחשפות לנגיף.

האם ישנו חיסון לשפעת?
כן. ישנתם מספר חיסונים הניתנים בארץ. חיסונים מומתים וכן חי מוחלש. ראה הרחבה בחלק על חיסון לשפעת.

לקישור לחיסון המגן ממחלה זו
לקישור לחיסון החדש לשפעת
לקישור לדף השפעת באתר ה CDC