חיסון להמופילוס אינפלואנזה B

התרכיב מכיל את המרכיב הפוליסכרידי בקפסולה של החיידק שנקשר בקשר קוולנטי לנשא חלבוני. תהליך זה מכונה קוניוגציה ומיועד לעורר יצירת נוגדנים לטווח ארוך כנגד המרכיב הפוליסכרידי גם בילדים צעירים מגיל שנתיים, אשר בד"כ אינם מייצרים תגובה חיסונית ארוכת טווח לאנטיגן פוליסכרידי המוזרק לבדו. הנשאים החלבוניים בתרכיבים המצויים בשימוש כוללים: מוטנט לא טוקסי של רעלן הדיפטריה (197 CRM), חלבון המצוי במעטפת החיצונית של חיידק המנינגוקוקוס (OMP), טטנוס טוקסואיד ודיפטריה טוקסואיד.
העובדה שתרכיבי החיסון השונים נישאים על חלבון של חיסון נגד טטנוס, דיפטריה או מנינגוקוק אינה מקנה חסינות נגד מחלות אלו.
קיימים תכשירים אחדים של החיסון וניתן להחליף ביניהם במסגרת מתן סידרת החיסון ל- HIB בכפוף לכך שהם מאושרים למתן בקבוצת הגיל ספציפית.
כעת נמצא בשימוש בשיגרת החיסונים תרכיב (Infanrix-IPV-HIB) המיועד לחיסון עד גיל 6 שנים והמשלב בתוכו תרכיב נגד המופילוס אינפלואנזה B המוצמד לחלבון טטנוס טוקסואיד בצרוף תרכיב DTaP ותרכיב מומת נגד שיתוק ילדים (IPV).

מועדי המתן (ראה טבלת החיסונים בישראל)
סדרת החיסונים השגרתית בתינוקות בני 2-6 חודשים כוללת 3 מנות הניתנות בהפרשים של חודשיים, ומנת דחף החל מגיל 12 חודשים.
בילדים בני 7-11 חודש שטרם חוסנו מומלץ לתת שתי מנות ברווח של חודשיים ומנה שלישית החל מגיל 12 חודשים. בילדים בני 12-14 חודש שטרם חוסנו מומלץ לתת שתי מנות של התרכיב בהפרש של חודשיים ביניהן ואילו לילדים בני 15-23 חודש שטרם חוסנו מומלץ להסתפק במנה אחת בלבד של התרכיב. 

חיסון במצבים מיוחדים:
 ילדים בסיכון יתר למחלה מ- HiB (חסר חיסוני, זיהום ב – HIV, מחלת הודגקין וממאירויות אחרות, פגיעה בתפקוד הטחול או אנמיה חרמשית) שהשלימו את סדרת החיסונים בינקות כולל מנת הדחף אינם זקוקים למנות נוספות של התרכיב. מומלץ לחסן ילדים בני שנתיים ומעלה ומבוגרים שטרם חוסנו וכלולים בקבוצות הסיכון במנה אחת של התרכיב.
לילדים העומדים לעבור הוצאה מתוכננת של הטחול רצוי לתת מנה נוספת של החיסון לפחות 7-10 ימים לפני הניתוח גם אם השלימו את תוכנית החיסונים בינקות.
חיסון לאחר מחלה פולשנית ב- HIB
אם המחלה ארעה לפני גיל שנתיים רמת הנוגדנים שנוצרת בתגובה למחלה היא בד"כ נמוכה ועל כן מומלץ לחסן בהתאם לגיל. את סדרת החיסון יש להתחיל בתקופת ההחלמה אחרי המחלה.
אם הזיהום ב- HiB התרחש לאחר גיל שנתיים אין צורך במתן החיסון מכיוון שזיהום בגיל זה יוצר תגובה חיסונית מספקת.
מומלץ לבדוק ליקוי חיסוני בילד שחוסן לפחות פעמיים וסבל לאחר מכן ממחלה פולשנית על ידי החיידק המופילוס אינםלואנזה B.

תופעות לוואי
תופעות הלוואי אינן שכיחות, לרוב קלות וחולפות מהר.
עליית חום קלה ביומיים הראשונים לאחר החיסון מופיעה ב2-3% ממקבלי החיסון. בעד 25% מהמחוסנים נצפות תופעות קלות יחסית כמו אודם, כאב ונפיחות במקום ההזרקה.

הוראות נגד
אין הוראות נגד מלבד הוראות הנגד הכלליות למתן חיסונים.

להרחבה
קישור לתדריך החיסונים של משרד הבריאות
על המחלה והחיסון להמופילוס אינפלואנזה B ב-Pink Book מטעם אתר החיסונים של ה-CDC