מנינגוקוקוס

החיסון לחיידק המנינגוקוק
Meningococcal vaccine
מוכרים מספר זנים של החיידק: A,B, C, W, ו- Y. הזן היותר נפוץ בארץ הינו זן B.
קיימים 3 סוגים של חיסונים למנינגוקוק.
1. החיסון הותיק הפוליסכרידי (MPSV4) כולל מרכיבים סוכריים ממעטפת החיידק. החיסון נקרא Mencevax וניתן בזריקה אחת לשריר.
החיסון אינו מכיל חומר חי והוא מגן כנגד הזנים A , C, W ו- Y , כולל זנים הגורמים למגפות באפריקה ובערב הסעודית, ועל כן הוא מומלץ בין היתר לנוסעים לחו"ל.
החיסון אינו כולל את הזן B הנפוץ בארץ, ולכן לא משמש לחיסון שגרתי של ילדים כנגד החיידק. 
החיסון מגן לשלוש לחמש שנים.
2.חיסון מצומד כנגד מנינגוקוק – MCV4 :
 הוכנס לאחרונה לסל החיסונים לקבוצות סיכון (שיפורטו בהמשך) עד גיל 55 שנה. מעבר לגיל הזה אין יתרון לחיסון המצומד על החיסון הפוליסכרידי. התרכיב המצומד כולל את ארבעת הזנים ( A , C, W135 ו Y ) המוצמדים לחלבון (רעלן הדיפטריה) ויוצר תגובה חיסונית טובה גם בתינוקות צעירים מגיל שנתיים. גם החיסון הזה אינו מקנה הגנה כנגד הזן B.
בארה"ב החיסון המצומד החליף את החיסון הפוליסכרידי והוא ניתן כיום כחיסון שיגרה לכל הילדים בגילאי 11-12 שנים וחיסון דחף בגיל 16 שנים, וזאת בנוסף למתן החיסון לקבוצות הסיכון.
בתינוקות מקבוצות הסיכון ניתנת במקומות שונים בעולם סדרת החיסונים הראשונית של החיסון המצומד בגילאים 2, 4, 6, ו- 12 חודשים.
החיסון המצומד הקיים בארץ (NIMENRIX) רשום בשלב זה רק לילדים מגיל שנה ואילך. 
3. חיסון חלבוני כנגד הזן B:
סדרה של חיסונים החדשים יותר אשר בהבדל מהחיסונים הקודמים נותנים הגנה גם כנגד זיהום הנגרם על ידי זן B  של החיידק. החיסון מכיל מרכיב חלבוני ולא פוליסכרידי. במספר מדינות כמו אנגליה הוא ניתן לילדים עם סיכון יתר לתחלואה בחיידק. בישראל החיסון הזה עדיין לא נרשם.

למי החיסון מומלץ?
החיסון מומלץ לילדים ומבוגרים הנמצאים בסיכון למחלה קשה מחיידק המיניגוקוק כמו:
כל אדם עם חסר או נזק בטחול או שעבר כריתת טחול,
במקרים של חסר חיסוני במיוחד חסר במערכת המשלים שהינה אחת הזרועות של המערכת החיסונית,
נוסעים לאזורים בהם קיימת פעילות של החיידק כמו נוסעים למכה או נוסעים לאפריקה.מתן החיסון תלוי גם במשך הנסיעה ובמידת המגע הצפוי עם האוכלוסיה המקומית.

האם יש לחיסון תופעות לוואי ?
כרבע ממקבלי החיסון יפתחו תופעות לוואי קלות של כאב ואודם במקום ההזרקה . תופעות אלו חולפות תוך יום יומיים. תופעות הלוואי נפוצות יותר לאחר החיסון המצומד.
אחוז קטן ממקבלי החיסון יפתח חם.
בארה"ב דווח על חשד לתופעת לוואי נדירה, במקבלי החיסון המצומד, של התפתחות מחלה נוירולוגית הנקראת סינדרום גיאן – ברה  – Guillain-Barré Syndrome . השכיחות של התופעה הזו כל כך נדירה עד כי קשה לדעת האם באמת קשורה לחיסון. 

מתי יש להיזהר ממתן החיסון?
מעבר לאזהרות הכלליות למתן חיסונים, אין הגבלות מיוחדות

קישור למחלה ממנה מגן חיסון זה
קישור לדף המנינגוקוקוס באתר ה CDC