נגיף הרוטה
עריכה – פרופ' דניאל גליקמן
מומחה ברפואת ילדים ובמחלות זיהומיות
מנהל השרות למחלות זיהומיות בילדים, מרכז רפואי פדה – פוריה
חיסונים כנגד נגיף הרוטה:
החיסונים כנגד נגיף הרוטה, אשר ניתנים בארצות הברית החל מ 2006 ובישראל בשגרת החיסונים החל מ 2010, גרמו לירידה משמעותית בשכיחות המחלה וסיבוכיה: האשפוזים כתוצאה מהוירוס ירדו במעל 75% ובארצות הברית לאחר 4 שנות חיסון נמנעו מעל 175000 אשפוזים של תינוקות, מעל 240000 ביקורים בחדרי מיון ומעל מיליון פניות לרופאים כתוצאה מהנגיף.
מעניין לציין כי במחקרים ראשוניים שפורסמו ב 2017-2019 נצפתה ירידה בהארעות סכרת מסוג 1 ומחלת צליאק בילדים המחוסנים כנגד וירוס הרוטה בהשוואה לילדים שלא חוסנו.
החיסון כנגד נגיף הרוטה הוא חיסון חי מוחלש, הניתן בטיפות דרך הפה.
בישראל רשומים שני חיסונים כנגד זיהום בנגיף הרוטה:
שני החיסונים בעלי יעילות מצוינת (~95%) במניעת מחלה קשה וצורך באשפוז.
1. רוטטק (RotaTeq™) – הניתן ב 3 מנות בגיל 2, 4 ו-6 חודשים.
2. רוטריקס (Rotarix™) – הניתן ב 2 מנות בגיל 2 ו-4 חודשים.
החל מ 1.12.2010 החיסון נגד זיהום הנגרם על ידי נגיף הרוטה נכלל בתוכנית חיסוני השגרה של גיל הילדות. החיסון שניתן החל ממועד זה במסגרת תחנות טיפת חלב הינו חיסון הרוטטק – RotaTeq™.
מתי מחסנים?
סדרת חיסון ה RotaTeq™ כוללת 3 מנות הניתנות בגיל 2 חודשים, 4 חודשים ו 6 חודשים.
המנה הראשונה יכולה להינתן מגיל 6 שבועות עד גיל 14 שבועות ו-6 ימים. לאחר גיל זה אין אפשרות לתת את חיסון הרוטה. כל מנה תינתן 4 שבועות לפחות לאחר המנה הקודמת. יש להשלים את כל מנות החיסון עד גיל 8 חודשים, 0 ימים ואין אפשרות להמשיך ולחסן לאחר מועד זה.
האם צפויות תופעות לוואי בעקבות מתן החיסון?
לרוב לא נצפו תופעות לוואי מיוחדות. החיסון עשוי לגרום להקאה, חום או שלשול קל ב 1% מהמתחסנים. במקרים מאוד נדירים (מוערך ב 2 מתוך 100000 ילדם שקיבלו החיסון ובעיקר לאחר המנה הראשונה) החיסון עלול לגרום למצב בשם התפשלות מעי (Intussusception). במצב זה חלק מהמעי נכנס ללולאת מעי נוספת בצורת טלסקופ, דבר העשוי לגרום לחסימת מעי. הסימנים יכללו בכי עז ואי שקט, קיפול רגלי התינוק לכיוון החזה, הקאה והופעת דם בצואה. אם אחד או יותר מסימנים אילו מופיע אצל התינוק בשלושת השבועות הראשונים לאחר קבלת מנת החיסון יש לפנות בדחיפות לרופא המטפל. זיהוי מוקדם וטיפול מהיר (לרוב לא ניתוחי) מביאים כמעט תמיד להחלמה מלאה.
יש לצייו כי תופעת לוואי זו היא נדירה ובעבודה שבוצעה באנגליה ב 2014 נמצא כי על כול תינוק שלקה בהתפשלות מעי כתוצאה מהחיסון נמנעו במדינה, כתוצאה מהחיסון, 3 מקרי מוות, 13000 אשפוזים, 27000 ביקורים בחדרי מיון ו 74000 ביקורים אצל רופא הילדים מוירוס הרוטה.
מתי אין לתת את החיסון?
בנוסף על האזהרות הכלליות לגבי מתן חיסונים, אין לתת את חיסוני הרוטה במצבים הבאים:
– אירוע של התפשלות מעי בעבר.
– דיכוי חמור משולב של מערכת החיסון, כגון מחלת SCID.
במצבים הבאים יש מקום לשקול את יתרונות החיסון מול הסיכון הפוטנציאלי במתן החיסון:
– מום/מחלה מתמשכת בדרכי העכול (כגון מעי קצר, מחלת הירשספרונג, תסמונות תת ספיגה).
– דיכוי מערכת חיסון שאינו .SCID
האם ניתן לחסן ילד שנמצא במגע עם אישה הרה או עם אדם הסובל מדיכוי חיסוני?
כן.
נגיף החיסון הוא חי מוחלש ועל כן עשוי להיות מופרש בצואה לאחר מתן החיסון. חשוב מאוד להקפיד על שטיפת ידיים במים ובסבון לאחר החלפת חיתולים בתינוק שחוסן לאחרונה. כיון שאין הוכחה ברורה להעברת הנגיף ממחוסן למגעים אין מניעה לחסן ילד שבא במגע קרוב עם אישה הרה או חולה הסובל מדיכוי חיסוני.
קישורים:
חיסון נגד נגיף הרוטה – הנחיות עדכניות של משרד הבריאות
קישור למחלה ממנה מגינים חיסונים אלו
קישור לדף נגיף הרוטה באתר ה CDC
הרחבה לצוות רפואי