Hepatitis B – הפטיטיס B
(צהבת נגיפית מסוג B )
עריכה – ד"ר מיכל מאיר
מומחית ברפואת ילדים ובמחלות זיהומיות
היחידה למחלות זיהומיות בילדים, בי"ח לילדים ע"ש רות רפפורט, מרכז רפואי רמב"ם
מהי דלקת כבד נגיפית מסוג B ?
דלקת נגיפית מסוג B היא מחלה בה קיימת דלקת של הכבד ופגיעה בתפקודי על רקע זיהום בנגיף הפטיטיס B. אותה הדלקת קרויה גם "צהבת" על שום הצבע הצהוב בעור הנגרם מהצטברות בילירובין, חומר אשר מעובד ומופרש באופן תקין בעזרת הכבד.
אדם הנדבק בנגיף עלול להרגיש חום, חולשה כללית, חוסר תיאבון, כאבי בטן, צואה בהירה וצבע צהבהב בעור או בעיניים. חומרת המחלה הראשונית משתנה – בעוד חלק מהנדבקים ייסבלו ממחלה ראשונית קשה, רבים כלל לא יידעו שנדבקו בנגיף.
ישנם חולים המצליחים להתגבר על הנגיף ולהבריא מהמחלה לחלוטין, בעוד אחרים אינם מסוגלים להבריא ונותרים "נשאים", כלומר – חולים במחלה ממושכת הקרויה גם מחלה כרונית. מחלה כרונית בנגיף הפטיטיס B גורמת לנזק מתמשך לכבד העשוי להוביל להפרעה קשה בתפקודו עד אי ספיקת כבד המצריכה השתלת כבד. בנוסף, אותה הדלקת הכרונית גורמת לשינויים ברקמת הכבד העשויים להוביל לממאירות וסיכון מוגבר לסרטן הכבד (פי 200 מהאוכלוסייה הכללית!). חשוב לזכור כי נשאים רבים של המחלה, אינם יודעים אודות נשאותם עד הופעת סימני נזק כבדי בלתי הפיך.
ככל שההדבקה הראשונית מתרחשת בגיל צעיר יותר עולה הסיכון למחלה כרונית. כך למשל 90% מהילודים שידבקו יפתחו מחלה כרונית, לעומת 50% מאלו אשר נדבקים בגיל הילדות ו- 5% מהמבוגרים (ראו גרף מצורף).
איך נדבקים בנגיף צהבת B ?
הדבקה בנגיף צהבת B היא דרך מגע ריריות או דם עם נוזלי גוף המכילים את הנגיף. אצל נשאים ניתן למצוא את הנגיף בריכוז גבוה בדם, אך גם בריכוז בינוני גם ברוק, בנוזל הזרע והנרתיק.
דרך ההדבקה העיקרית היא הדבקה דרך הדם למשל בעירוי דם, דקירה ממחט מזוהמת או במהלך הלידה בה נדבק התינוק בא במגע עם הפרשות אמו הנשאית. תיתכן הדבקה במגע מיני או בעקבות נשיכה. הנגיף מדבק ביותר – גם כמות מזערית של נוזל גוף מזוהם יכולה להדביק במגע אקראי דרך הפה, העיניים או חתך בעור. דוגמאות לכך הן הדבקה דרך שיתוף כלי אוכל, שיתוף כלי רחצה, סכיני גילוח או מברשות שיניים – אלו הן הדבקות השכיחות בין מגעים קרובים כגון בני משפחה.
האם ניתן להימנע בקלות מזיהום בנגיף צהבת B ?
חלק מגורמי הסיכון להדבקות בנגיף ידועים ומוכרים, לדוגמא הזרקת סמים, קעקועים, ומגע מיני עם נשאים. עובדים במערכת הבריאות וחולי דיאליזה גם הם בסיכון גבוה להדבקות בנגיף בשל המגע התכוף שלהם עם מוצרי דם. עם זאת, חשוב לזכור כי ניתן להידבק גם בעקבות חשיפה אקראית לנוזלי גוף של נשא. מאחר ולמרבית הנשאים אין סימני מחלה והם אינם יודעים על מחלתם, הימנעות מחשיפה היא לרוב קשה ולעיתים אף בלתי אפשרית. מסיבות אלו, הדרך הוודאית ביותר להגנה מפני המחלה היא מתן חיסון כנגד הנגיף.
קישור לדף החיסון המגן ממחלה זו
גרף התחלואה בישראל ביחס להחלת החיסון
קישור לדף ההפטיטיס B באתר החיסונים של ה CDC